Περιγραφή
Το μέλι καστανιάς είναι πλούσιο -ίσως το πιο πλούσιο- σε ιχνοστοιχεία όπως κάλιο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, βάριο καθώς και σε φρουκτόζη και τανίνες λόγω του δένδρου της καστανιάς. Στο μέλι αυτό εντοπίζετε μεγάλη περιεκτικότητα γυρεόκοκκων (κόκκοι γύρης) που του προσδίδουν μια πολύ δυνατή γεύση. Αυτό είναι και ένα από τα κύρια πλεονεκτήματά του αφού η έντονη παρουσία της γύρης του αυξάνει τη θρεπτική αξία.
Έχει εφιδρωτικές ιδιότητες, βοηθά την κυκλοφορία του αίματος και είναι ένα πολύ καλό τονωτικό’.. Επιπλέον διαθέτει στυπτικές, απολυμαντικές και επουλωτικές ιδιότητες ιδιαίτερα χρήσιμες στο ουροποιητικό και πεπτικό σύστημα παρέχοντας αντιμικροβιακή δράση στο έντερο. Συνιστάται σε όσους αθλούνται στους ηλικιωμένους και σε όσους έχουν προβλήματα προστάτη ή προστατίτιδας. Μπορεί να δράσει και ως στυπτικό σε περιπτώσεις δυσεντερίας.
Το μέλι της καστανιάς σε συνδυασμό (συνέργεια) με συγκεκριμένα αιθέρια έλαια, πρόπολη και γύρη δίνει τα προπολομέλια (Arohoney, Aromiel, Αρωμέλια), σκευάσματα με ιδιαίτερη θεραπευτική αξία σε μεγάλο φάσμα παθήσεων.
Κρυσταλλώνει μόνο μετά από πολύ καιρό, 1,5 – 2 χρόνια.