ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΣΕΡΡΩΝ

Θεωρείται ένα από τα παλιότερα Μοναστήρια της πατρίδας μας. Είναι το πρώτο γυναικείο μοναστήρι στο χώρο της Μακεδονίας. Έχει βαθιές ρίζες και με το κέντρο του Μοναχισμού της Ορθοδοξίας, το Αγιο Όρος.
Σε ημερολόγιο της Μονής Ιβήρων, αναφέρεται ότι το 1345 ο Κράλλης της Σερβίας Στέφανος Δουσάν επεκύρωσε τη Ιερά Μονή στην Ιερά Μονή Ιβήρων. Επίσης προ πεντακοσίων ετών, εφέρετο ως μετόχι της Ιεράς Μονής Εικοσιφοινίσσης Παγγαίου. Μέχρι το έτος 1924 καταστράφηκε πολλές φορές από διάφορους κατακτητές. Μέχρι τότε η Μονή ήταν ανδρική με πολλούς Μοναχούς.
Το έτος 1924, με τον ξεριζωμό του Πόντου, έρχονται στη Μονή έξη (6) Μοναχές από το Μοναστήρι Αγ. Ιωάννη Προδρόμου στα Ίμαιρα του Πόντου. Η Μονή ήταν εντελώς ερειπωμένη. Το μόνο που υπήρχε ήταν το κτίριο του ναού και μερικές εικόνες. Οι Μοναχές μετέφεραν στη νέα πατρίδα ό,τι μπόρεσαν από την Ι.Μ.Προδρόμου.
Από εκεί και πέρα το Μοναστήρι άρχισε να ανοικοδομείται, υπό τις ευλογίες του μητροπολίτου Ζιχνών και Νευροκοπίου κ.κ. Σπυρίδωνος. Η τρίτη επαναλειτουργία και ανοικοδόμηση της Ιεράς Μονής, άρχισε προ δεκατριών ετών με τον ερχομό εις αυτήν της Καθηγουμένης Μαριάμ Ανδρεάδου μοναχής καταγουμένη εκ Δράμας, μετά την κατά σάρκα μητέρα αυτής Θεοφανούς μοναχής (τρίτες κτητόρισσες της Ιστορικής Μονής) και συνεχίζεται μέχρι σήμερα με την προσθήκη πολλών κτιρίων. Τη σημερινή του μορφή οφείλει στις υπεράνθρωπες προσπάθειες της τωρινής Ηγουμένης, που από το 1988 μετέτρεψε τη Μονή σε πραγματικό εργοτάξιο. Είναι το πρώτο γυναικείο μοναστήρι στο χώρο της Μακεδονίας. Σήμερα μονάζουν στη Μονή δεκατέσσερις (14) Μοναχές που ασχολούνται με αγιογραφία, εργόχειρο κ.λ.π. Στους ξενώνες της, μπορούν να διανυκτερεύσουν μόνο οργανωμένα γκρουπ.

Posted in Ορθόδοξος βίος.